Navodila za uporabo

Nosko Komplet – aspirator za čiščenje noska pri novorojenčkih in dojenčkih.

Izdelek Nosko je medicinski pripomoček za nežno čiščenje izcedka iz otroškega noska, ki ga uporabimo z navadnim hišnim sesalnikom. En del pripomočka priključite na sesalnik, drugega pa približate otrokovi nosnici. Pripomoček odstrani izcedek iz nosu z nespremenljivo in varno sesalno močjo 0,2 bara ne glede na moč vleka sesalnika. Vakuumski pripomoček za čiščenje nosu Nosko je bil klinično preskušen, ne povzroča bolečin in neželenih učinkov. Izdelek je enostaven za razstavitev in čiščenje. Izdelan je iz nestrupene plastike, brez BPA, brez ftalatov in brez bisfenolov.

Komplet vsebuje:

– aspirator za čiščenje noska

– ščetko za čiščenje

– nadomestni nastavek/glavo za sesanje

– Aspirator za čiščenje izcedka iz nosu –

 • Oblika nastavka s šobo, ki ga vstavimo v nosnico, omogoča varno uporabo.
 • Celoten pripomoček se razstavi na pet delov, tako da jih je enostavno splakniti pod tekočo
 • Lahko se sterilizira v vreli vodi ali s spiranjem v tekočini za steriliziranje (vsi deli pripomočka so iz toplotno odpornega materiala).
 • S pravilno uporabo izločki iz nosu ne morejo zaiti v cev pripomočka za nos ali v gibljivo cev sesalnika.
 • Pravilna uporaba: nastavek s šobo primite tako, da je silikonska cevka obrnjena navzgor (glejte sliko).
 • Komplet vsebuje: aspirator za čiščenje noska, ščetko za čiščenje in nadomestni nastavek za sesanje.
 • Pripomoček ne vsebuje materialov, ki bi predstavljali tveganje za zdravje.
 • Priporočajo specialisti pediatri in otorinolaringologi.
 • Ne uporabite poškodovanega ali zlomljenega izdelka. S prelomljenimi in poškodovanimi deli se lahko poškodujete.
 • Uporablja se z navadnim hišnim sesalnikom v ustreznih razmerah za delovanje.

Priporočena največja moč: 2200 W

 • Priporočajo specialisti pediatri in otorinolaringologi

Sestavni deli NOSKO KOMPLETA

 • Aspirator za čiščenje noska
 • Nastavek za sesanje izcedka iz nosu (vsebuje valjast notranji vsebnik, ki se z nastavka lahko odstrani; zunanji vsebnik se priključi na nastavek; na strani je silikonska cevka)
 • (Gibljiva) silikonska cevka
 • Zvončasti nastavek, s katerim se pripomoček priključi na hišni sesalnik

Uporaba pripomočka

 1. Hišni sesalnik priključite na električno napajanje (vtič v vtičnico). Nato sesalnik namestite tako, da ga lahko vključite in izključite z roko ali nogo.
 2. Pripomoček sestavite, kot je prikazano na sliki. Zvončasti del vstavite v cev sesalnika. Nato vključite sesalnik.
 3. V obe otrokovi nosnici popršite čistilno tekočino – priporočamo uporabo hipertonične raztopine npr, Sinomarin (vsebuje 2,3 % soli in odmaši zamašen nos in razredči izcedek iz nosu. Če hipertonične nimate na voljo, lahko uporabite tudi izotonično z 0,9% soli). V treh minutah se izcedek toliko utekočini, da ga lahko začnete izsesovati. Pršilo se uporablja zato, da pomaga zmehčati zasušen izcedek v nosu, tako da se lahko odstrani, ne da bi pri tem poškodovali nosno sluznico.
 4. Otroka primite, kot je primerno njegovi starosti. ZAPIRATI NOSNICO

Odstranjevanje nosnega izcedka pri novorojenčkih in dojenčkih

 1. a) Dojenček naj bo naslonjen na vašo levo podlaket, njegova glavica pa naj bo v vaši dlani, tako da je otrok v polsedečem položaju. Če otrok leži na hrbtu ali glavico steguje nazaj, je odstranjevanje izcedka iz nosu težje. V ležečem položaju zaradi težnosti izcedek steče nazaj, v žrelo. Če pa otroka držimo v polsedečem položaju, se izcedek pomika po nosni votlini in se lažje odstrani.

Pri novorojenčkih in dojenčkih gostota in količina izcedka ne zahtevata popolnega vakuma, zato ni treba zapirati druge nosnice. Zapiranje druge nosnice bi bilo neučinkovito, saj otrok odpre usta, takoj ko se ena nosnica zamaši z nastavkom, druga pa s prstom.

Odstranjevanje nosnega izcedka pri majhnih otrocih

 1. b) Otroka vzemite v naročje, tako da je s svojim hrbtom naslonjen na vas. Lahko ga oprimete tudi z nogami. Če je zraven kdo, ki lahko pomaga, naj ta oseba poprime še otrokove roke. Otroka prosite, naj glavo nagne naprej, tako da bo že zaradi težnosti izcedek lažje stekel iz nosu.

Če je otrok že toliko star, da lahko sodeluje, mu s prstom zaprite drugo nosnico, da se tako ustvari pravi vakuum in se nos hitreje očisti. S popolnim vakuumom je odstranjevanje izcedka hitrejše in učinkovitejše, vendar pa to ni nujno potrebno. To naredimo, le če je otrok pripravljen sodelovati in lahko upošteva navodilo, naj med odstranjevanjem izcedka ne odpira ust.

Način odstranjevanja izcedka iz nosu. Če zaprete drugo nosnico, ustvarite vakuum v nosu. Z njim izcedek iz srednjega predela nosne votline pomaknete na eno mesto, od tam pa povsem iz nosu. To je pomembno, kadar je izcedek zelo gost. Tekoč izcedek se že sam pomakne iz osrednjega predela nosne votline v dostopni predel, od tam pa se iz nosa odstrani s pripomočkom Nosko in brez potrebnega vakuuma. Pred odstranjevanjem izcedka je pri otrocih vseh starosti bistvena uporaba pršil za čiščenje nosu.

 1. Vključite hišni sesalnik. Moč vleka pripomočka Nosko je ves čas 0,2 bara, kar je zagotovo varno tudi pri novorojenčkih.
 2. V nos pravilno vstavite nastavek za sesanje.

Pravilna vstavitev nastavka za sesanje v nos in pravilna uporaba pripomočka Nosko

Nastavek za sesanje primite z desno roko in tako, da je silikonska cevka obrnjena navzgor (glejte sliko na škatli pripomočka). Pomembno je, da preprečimo, da bi izcedek zašel v cevko, in s tem zagotovimo higienično uporabo; umijeta se samo nastavek s šobo in zbirni vsebnik, ne pa tudi silikonska cevka. Nastavek za sesanje približajte nosnici in ga nežno potisnite vanjo, kolikor je mogoče daleč. Ni treba globoko ali z močjo, saj to ne poveča učinkovitosti čiščenja. Nastavek za seanje ves čas držite navzdol in malo na stran, da se izcedek lahko popolnoma odstrani.

Odstranjevanja ne izvajajte dlje kot 5 sekund naenkrat. Če to ni dovolj, lahko 5-sekundno čiščenje ponovite nekajkrat, tako da vmes naredite od- 3- do 5-sekundni premor. Končajte, ko se v vsebnik ne nabere nič več izcedka.

 1. Pripomoček odmaknite iz nosu.
 2. Izključite hišni sesalnik.
 3. Z robčkom obrišite nos, da odstranite morebitne kapljice in ostanke izcedka.
 4. Nosko odklopite s hišnega sesalnika.
 5. Razstavite nastavek za sesanje in ga splaknite pod tekočo vodo. Lahko ga tudi sterilizirate s prevretjem ali kako drugače (npr. v tekočini za steriliziranje). Pred čiščenjem nastavek ločite od vsebnika; to naredite tudi zato, ker je tako čiščenje učinkovitejše. Nosko se lahko razstavi na pet delov, tako da ga lahko zares dobro očistite in razkužite.
 6. Potem ko se očiščeni deli osušijo, jih shranite v čistem prostoru, tako da je pripomoček pripravljen za naslednjo uporabo.

NI ZA UPORABO V MIKROVALOVNI PEČICI. Pripomočka ne uporabljajte pri otrocih, ki krvavijo iz nosu, ali s hemofilijo. Ob uporabi izdelka mora biti otrok pod nadzorom odraslega.

Pripomoček Nosko je preskusil Madžarski državni inštitut za kakovost in organizacijski napredek v zdravstveni oskrbi in zdravil.